Μπρουσκέτα με λαχανικά

1 χωριάτικο ψωμί
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη στον χονδρό τρίφτη
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1 κολοκύθι σε ροδέλες
1 μελιτζάνα σε ροδέλες
2 κουταλιές ταχίνι
200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνι τυρί τύπου cottage

Κόβουμε το ψωμί σε φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστό (δεν θα χρησιμοποιήσουμε τις γωνίες). Ψήνουμε τις φέτες στο φούρνο ή στο μπάρμπεκιου ή αν θέλετε πιο εύκολα, στην  τοστιέρα ή στη φρυγανιέρα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι ή σε ένα ταψάκι στο φούρνο με αντικολλητικό χαρτί απλώνουμε τα λαχανικά και ψήνουμε για λίγο. Έτσι όπως είναι ζεστές οι φέτες του ψωμιού απλώνουμε πάνω τους το ταχίνι, την ντομάτα, τα λαχανικά και τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε και τη ρίγανη.

Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Σούπα με ταχίνι

8 κ.σ. ταχίνι
1 κ.σ. νισεστέ/κορν φλάουρ
1 1/2 λίτρο νερό
1 φλιτζάνι κριθαράκι μέτριο
Το χυμό από 1 λεμόνι
Αλατι, Πιπέρι
Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα για το σερβίρισμα

Βάλε το νερό να πάρει βράση και στη συνέχεια πρόσθεσε το κριθαράκι να βράσει.

Αφού μαλακώσει λίγο το κριθαράκι, βάλε 1 ποτήρι φλιτζάνι σε ένα βαθύ μπολ και λιώσε το κορν φλάουρ και το ταχίνι. Στύψε εκεί το μισό λεμόνι.

Στη συνέχεια ακολούθησε τη διαδικασία του αυγολέμονου, μεταφέροντας ζουμάκι σιγά, σιγά στο ταχίνι χτυπώντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να πάρει θερμοκρασία.

Γύρισε το ταχίνι στη σούπα που τώρα έχεις κατεβάσει από τη φωτιά και ανακάτεψε καλά.

Αλατοπιπερωσε και σέρβιρε με ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια.

Κέικ με ταχίνι

300 γρ. αλεύρι (περίπου)
1 πορτοκαλάδα με ανθρακικό
1 ποτήρι ταχίνι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1/2 φλιτζάνι καρύδια
1/2 φλιτζάνι σταφίδες
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε στο μίξερ το ταχίνι με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε την κανέλα και το γαρίφαλο. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε εναλλάξ την πορτοκαλάδα και το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το  μπέικιν πάουντερ.

Προσθέτουμε στο μείγμα τα καρύδια και τις σταφίδες και  ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 εκατοστών αλειμμένο με λάδι και πασπαλισμένο με ελάχιστο αλεύρι.

Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να μην κολλάει στο μαχαίρι που θα βυθίσουμε. Το βγάζουμε και, αφού το σκεπάσουμε για 5 λεπτά, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Smoothie με ταχίνι

2 ώριμες μπανάνες
200 ml γάλα
1 κουταλιά της σούπας ταχινι
2 κουταλιές της σούπας μέλι

Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε για δύο λεπτά.

Βάζουμε το μείγμα σε ποτήρι και το σερβίρουμε με τριμμένο πάγο.

Pancakes με ταχίνι

1 /2 φλυτζ. ταχινι
1 ½ φλυτζ. αλεύρι
1 ½ κ.σ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.σ. μπέικιν σόδα
Μια πρέζα αλάτι
1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο ελαφρώς
¾ φλυτζ. γάλα

Για τη γαρνιτούρα:

Βούτυρο
Μέλι
Σιρόπι
Φρούτα της αρεσκείας μας
Μαρμελάδα

Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν σόδα, το μπέκιν πάουντερ και το αλάτι.

Προσθετουμε το γαλα και το ταχινι .Χτυπάμε το αβγό και το προσθετουμε. Ανακατεύουμε με σύρμα ή με σπάτουλα.

Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και λιώνουμε λίγο βούτυρο (2 κ.γ.).

Με την κουτάλα της σούπας ρίχνουμε λίγο – λίγο το μείγμα για τα pancakes. Μόλις φουσκώσουν και ροδίσουν από την μία πλευρά, γυρίζουμε από την άλλη. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουμε.

Για να σερβίρουμε, τοποθετούμε τα pancakes το ένα πάνω στο άλλο σαν στοίβα και ενδιάμεσα βάζουμε ένα κομματάκι βούτυρο. Περιχύνουμε με ό,τι θέλουμε (μέλι, φρούτα, μαρμελάδα κλπ.) .

Παγωτό με χαλβά

2 κονσέρβες σαντιγί φυτική
2 κουτιά γάλα ζαχαρούχο
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
250 γρ. χαλβά από ταχίνι
4 κουτ. σούπας μέλι
½ φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη

Παγώνουμε στην κατάψυξη το μεταλλικό δοχείο στο οποίο θα βάλουμε το παγωτό. Χτυπάμε τη σαντιγί στο μίξερ μέχρι να γίνει αφράτη. Αναμειγνύουμε σε μπολ τα δυο είδη γάλακτος και την κρέμα.

Προσθέτουμε την έτοιμη σαντιγί και αναμειγνύουμε καλά. Θρυμματίζουμε τον χαλβά και τον προσθέτουμε μαζί με την καρυδόψιχα και το μέλι στο μείγμα του παγωτού. Ανακατεύουμε καλά, μεταφέρουμε το μείγμα στο μεταλλικό δοχείο και το βάζουμε στην κατάψυξη. Επειτα από μία ώρα, ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι.

Ξαναβάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη και το αφήνουμε για ένα ολόκληρο βράδυ.

Ταχίνι cup

1/2 φλιτζάνι ταχίνι

1/2 φλιτζάνι λάδι καρύδας

Ανακατεύουμε το ταχίνι και το λάδι καρύδας στο μπλέντερ .

Ρίχνουμε το μείγμα σε δίσκο για muffins. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα και ξηρούς καρπούς.

Τοποθετήστε το δίσκο στην κατάψυξη για τουλάχιστον μία ώρα.

Φρουτοσαλάτα με χαλβά

1 νεκταρίνι
σταφύλια
1 μήλο
1 ροδάκινο
10 βατόμουρα
1/2 της κούπας φιστίκια αιγίνης
1/4 της κούπας ταχίνι
50γ Χαλβα Βανιλια
1 κ.σ μέλι
2 κ.σ χυμό από λεμόνι ή πορτοκάλι
ελάχιστη κανέλα
4-5 κ.σ νερό

Πλένουμε και κόβουμε  τα φρούτα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε  σε ένα μπολ. Κόβουμε το χαλβά σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στο μπολ με τα φρούτα.

Σε ένα ποτήρι βάζουμε το ταχίνι το μέλι το χυμό από το  λεμόνι ή το πορτοκάλι την κανέλα και τα ανακατεύουμε  όλα μαζί να γίνουν ένα μείγμα.

Τέλος περιχύνουμε με τη σως  τα φρούτα και βάζουμε τα φιστίκια αιγίνης.

Made in Grafix